Sri Lanka, Colombo—Nederlands hervormde dopen en huwelijken, 1677–1900


Verdere hulpbronnenAfbeeldingen downloaden:

 • Om te beginnen met indexeren moet u eerst een ‘batch’ met afbeeldingen downloaden. Een batch is een groepje afbeeldingen dat doorgaans in een half uur of een uur te indexeren is.

Afmetingen van de afbeelding:

 • De afbeelding wordt standaard op 50% van de ware afmetingen geopend. U kunt naar wens een andere grootte aangeven:
  1. Om in te zoomen (de afbeelding groter te tonen) klikt u op de werkbalk op het vergrootglas met het plusteken. Om uit te zoomen (de afbeelding kleiner te tonen) klikt u op de werkbalk op het vergrootglas met het minteken.
  2. Klik tussen de twee vergrootglazen op de neerwaartse zoompijl. Hier kunt u een zoompercentage kiezen door erop te klikken. Als u een ander zoompercentage wilt gebruiken dan in de lijst vermeld staat, voer dan het gewenste getal in het percentageveld in en druk op Enter.

De liniaal gebruiken:

 • Sommige indexeringsmedewerkers gebruiken het liefste de liniaal. In veel gevallen helpt dat met het lezen van de geschreven tekst.
 • Om de liniaal te installeren klikt u in de menubalk op View en vervolgens op Show Ruler.
 • Om de breedte van de liniaal aan te passen, gaat u met de muisaanwijzer naar de bovenrand van de liniaalbalk. Als de aanwijzer een pijl met twee punten wordt, klikt u de linkermuisknop aan en houdt die ingedrukt, terwijl u de muis beweegt om de liniaal breder of smaller te maken.
 • Om de kleur van de liniaal te wijzigen, klikt u in de menubalk op Tools en vervolgens op Options. Uiteindelijk klikt u op de neerwaartse pijl rechts van Highlight Color van de tab Display. Klik op de gewenste kleur en klik op OK. Om de wijziging door te voeren, sluit u de batch waaraan u werkt en keert terug naar de startpagina. Open de batch opnieuw.
 • Als u met de muisaanwijzer naar de liniaal gaat en de linker muisknop ingedrukt houdt, kunt u de liniaal over de afbeelding naar de gewenste plek verplaatsen.

Inversie van de afbeelding:

 • Soms is een slecht leesbaar document beter te lezen na inversie. Om een afbeelding als negatief te bekijken (witte tekst op een zwarte achtergrond) klikt u in de menubalk op het pictogram Invert Image.

De afbeelding spiegelen:

 • Soms kan een afbeelding achterstevoren staan (het lijkt erop dat de tekst van achter naar voren is geschreven). Om de tekst van de afbeelding te kunnen lezen, klikt u in de menubalk op View en vervolgens op Mirror.

Primaire en secundaire velden:

 • Vul primaire velden altijd in. Naast de naam van elk primair veld staat een asterisk (*) en in elk vakje is het opschrift <Required> te zien.  De gegevens in deze velden zijn van onmisbaar belang om iemand in de gepubliceerde index te vinden.
 • Secundaire velden zijn belangrijk om in te vullen. Deze velden hebben geen asterisk (*) naast de naam van het veld. De gegevens in deze velden maken het makkelijker om iemand in de gepubliceerde index te vinden.

Enkele hulpjes:

 • Ctrl+U: U is Unreadable [onleesbaar].
 • Ctrl+B: B is Blank [leeg] (wat betekent dat de gegevens niet beschikbaar zijn).
 • Ctrl+D: D is Ditto oftewel Duplicate [duplicaat of kopie]. Als u Ctrl+D indrukt, herhaalt u in dat veld de gegevens van het vorige document. Dat kan nuttig zijn als alle gebeurtenissen in een bepaalde batch in hetzelfde jaar geschreven zijn.

Table View of Form View:

 • U kunt naar eigen voorkeur gegevens invoeren in kolommen of rijen. Als u op Table Entry klikt, staan de namen van de velden net als in een tabel boven de kolommen. Als u op Form Entry klikt, krijgen de velden net als in een formulier per veld een rij.

Internationale letters:

 • Als de naam van een persoon of plaats die u invoert geschreven is met een internationaal teken dat niet op uw toetsenbord voorhanden is, klik dan op het pictogram Enter special international characters  (dat er uitziet als een computertoets met een ‘ñ ’ erop. Selecteer de letter die u wilt invoegen.

Basisrichtlijnen indexeren:

 • Typ wat u ziet!
 • Gebruik uw gezonde verstand en heb vertrouwen in uzelf!

Wat u moet doen als er zich variaties voordoen in het document?

 • Als u aanzienlijke variaties van de gegevens in een document ziet, typ dan alle versies in de desbetreffende velden en scheid ze van elkaar met het woord ‘or’. Variaties zijn als aanzienlijk te beschouwen in gevallen zoals ‘1843 of 1848’ of ‘Frederik of Frans’.
 • Als de variatie miniem is, zoals ‘Molenaar of Moolenaar’ of ‘Elisabet of Elizabet’, voert u gewoon een van beide in.

Hoe om te gaan met onleesbare documenten?

 • Typ alle cijfers en letters die u redelijkerwijs kunt lezen. Als u enkele tekens niet kunt lezen doet u het volgende:
  1. Als u een cijfer of letter niet kunt lezen, zet u een vraagteken (?) op die plek. Bijvoorbeeld: 18?4, Deur?e.
  2. Gebruik een asterisk (*) als er meerdere cijfers of letters zijn die u niet kunt lezen. Bijvoorbeeld: 1*5, Br*.
  3. Als u cijfers of letters in een veld niet kunt lezen, dan drukt u op Ctrl+U om het veld als onleesbaar te markeren.
  4. Als een veld in het originele document leeg is, gebruik dan geen vraagteken of asterisk en markeer het veld niet als onleesbaar. Als het veld geen primair veld is, laat u het gewoon open maar indexeert u de andere gegevens van die persoon. Als het veld wél een primair veld is, drukt u op Ctrl+B om het veld als leeg te markeren.

Kwaliteitscontrole:

 • Het systeem start automatisch na afwerking van de batch de kwaliteitscontrole.
  1. Allereerst neemt het systeem de onderstreepte velden met u door, of de velden met een gekleurde achtergrond. Die markering betekent dat de gegevens die u hebt ingevoerd niet te vinden waren in de opzoeklijst die aan dat veld verbonden was. Dit betekent niet dat u een vergissing hebt gemaakt, maar dat u nogmaals moet controleren wat u hebt ingevoerd. Als u hebt gecontroleerd of de ingevoerde gegevens correct zijn, klik u op Accept. Als u een fout hebt gemaakt bij invoer van de gegevens, corrigeert u die en klikt op Change
  2. Na goedkeuring of aanpassing van alle onderstreepte of gekleurde velden controleert de kwaliteitscontrole de lege velden. Als een vereist veld open is gelaten, stopt de kwaliteitscontrole bij dat veld. Klik op Accept om de vermelding <Blank> in dat veld te zetten als er geen gegevens voor dat veld in het document zijn, of voer in het veld Value van het Quality Check-paneel de gegevens in die u per ongeluk hebt weggelaten uit het veld, en klik op Change.