Magyarország, Szabolcs—polgári anyakönyvi adatok, 1895–1978 [3. Rész]


Projekt utasításokClick here for English.

Kérjük, olvassa el az utasításokat!

 • Kérjük figyelmesen olvassa el ezeket a projekt utasításokat, mielőtt hozzákezdene a kötegek indexeléséhez!
 • Rendszeresen nézze át ezt az oldalt és a mezősúgókat, hogy tisztában legyen az utasításokban történt változásokkal.
 • Kattintson ide a projektfrissítések összefoglalásának megtekintéséhez.

Feljegyzések száma képenként

 • Az adatbeviteli területnél az alapbeállítás egy feljegyzés képenként. Gyakran elő fog fordulni, hogy további feljegyzéseket kell hozzáadnia az adatbeviteli területen, hogy azok száma egyezzen a képen szereplő feljegyzések számával. Feljegyzések hozzáadása:
  1. A menüsoron kattintson az Tools (eszközök) menüre.
  2. Kattintson a Records per Image (feljegyzések száma képenként) menüpontra.
  3. Kattintson a Number of Records (feljegyzések száma) nevű mezőbe, és írja be a képen található feljegyzések számát.
  4. Kattintson az OK gombra.
 • Ha a képen látható utolsó feljegyzés begépelése után megnyomja a Tab vagy az Enter billentyűt, felugrik egy üzenet, amely megkérdezi, hogy szeretne-e még feljegyzést hozzáadni a képhez. Ha már az összes feljegyzést indexelte a képről, a következőket tegye:
  1. Győződjön meg róla, hogy 0 (nulla) áll a Number of Records (Feljegyzések száma) mezőben.
  2. Kattintson az OK gombra.

Mire emlékezzen e projekt indexelése során

 • A családnevek vagy keresztnevek mezőkbe ne indexelje az olyan titulusokat és kifejezéseket, mint például ifj., dr., özv., úr.
 • Ha olyan nevet indexel, mely több változatban (felvett név, becenév) is szerepel a feljegyzésen, a név mindegyik változatát indexelje, és a Or (a „vagy” szót angolul) szóval válassza el őket egymástól. Az indexelési mezőbe ne írjon be idéző- vagy zárójeleket, és a neveken kívül más szavakat (pl. „AKA” [úgy is ismeretes, mint]).
 • Női neveknél a leánykori családnevet írja be a Családnév mezőben. Ha egy elhalálozott nőnek csupán a férjezett nevét jegyezték fel, indexelje a férj családnevét vagy a nő férjezett családnevét az Elhalálozott családneve mezőben.
 • Győződjön meg róla, hogy figyelmesen átnézi az egész képet, nehogy kihagyjon egy feljegyzést vagy más fontos adatot. Gyakran előfordul, hogy javításokat és további adatokat rögzítettek a feljegyzések margóján. Kattintson ide, hogy megtudja, hogyan indexeljen javított adatokat.

Ékezetek és egyéb karakterek

 • Ha olyan személynevet vagy helységnevet indexel, amelyben ékezetek vagy a billentyűzetén nem található karakterek vannak, mint például az á betű az Ignácz névben, kérjük, szúrja be a karaktert úgy, hogy a Enter special international characters (sajátos nemzetközi karakter beillesztése) ikonra kattint (ez egy négyzet, „ñ” betűvel a közepén), és válassza ki a beilleszteni kívánt karaktert, vagy:
  1. A menüsoron kattintson a Edit (szerkesztés) menüre.
  2. Kattintson a International Letters (nemzetközi betűk) feliratra.
  3. Kattintson a beilleszteni kívánt karakterre.

Mi a teendő, ha egy feljegyzés átnyúlik egy másik képre

 • Ha a képen látható első feljegyzés az előző képen kezdődik, ne indexelje. A feljegyzést az előző kép részeként fogják indexelni. Az első teljes feljegyzéssel kezdje az indexelést.
 • Ha egy kép utolsó feljegyzése a következő képen folytatódik, indexelje az egész feljegyzést, a következő képen lévő adatokkal együtt. A következő kép megtekintéséhez:
  1. Kattintson a View (nézet) menüre a képernyő tetején lévő menüsoron.
  2. Kattintson a Show Previous or Next Image (előző vagy következő kép mutatása) feliratra.
  3. A felugró ablakban kattintson a Next Image (következő kép) gombra.
  4. A két kép egyidejű megtekintésével indexelje a feljegyzést. (Ez esetben hagyja figyelmen kívül a „Do not index from this window” [ne indexeljen erről a képről] figyelmeztetést.)

Mezőnevek nyelve

 • Az indexelési mezőnevek, valamint az indexelési képernyő jobb alsó sarkában lévő mezősúgók magyar és angol nyelven is elérhetők. A nyelv megváltoztatásához:
  1. Az adatbeviteli képernyő tetején lévő menüsoron kattintson az Tools (eszközök) menüre.
  2. Kattintson a Options (beállítások) feliratra.
  3. Kattintson a Language (nyelv) fülre.
  4. Kattintson a Language for Field Names (mezőnevek nyelve), illetve a Language for Field Help and Project Instructions (mezősúgó és projekt utasítások nyelve) legördülő menüjére, és válassza ki a kívánt nyelvet.
  5. A változtatások érvénybelépéséhez zárja be az adatbeviteli képernyőt, majd nyissa meg újra a köteget.

További információk