Hrvatska, Delnički dekanat—crkvene knjige, 1725–1926 [Dio A]


Upute za indeksaciju svojstvene projektuBroj zapisa po snimku

 • Dio za unos podataka podešen je za jedan zapis po snimku. Ako vaša serija uključuje snimke s više od jednog zapisa, trebat ćete dodati dovoljno redaka za unos kako biste ih uskladili stvarnom broju zapisa na pojedinom snimku. Da biste dodali retke za unos:
  1. na traci s izbornikom kliknite Alati.
  2. Kliknite Broj zapisa po snimku….
  3. Kliknite na polje Broj zapisa i unesite broj zapisa na snimku.
  4. Kliknite U redu.
 • Ako pritisnete Tab ili Enter nakon što dovršite zadnji zapis snimka, pojavit će se poruka s upitom o dodavanju jednog ili više zapisa tom snimku. Ako ste već indeksirali sve zapise snimka, učinite sljedeće:
  1. Pobrinite da se u polju Broj zapisa nalazi 0 (nula).
  2. Kliknite U redu.

Međunarodna slova

 • Ako je ime osobe ili lokaliteta napisano znakovima kojih nema na vašoj tipkovnici, poput ä kod Michäel, molimo unesite znak na sljedeći način:
  1. na traci s izbornikom kliknite Uredi.
  2. Kliknite Međunarodna slova….
  3. Kliknite na slovo koje želite unijeti;

                        ili

  1. na traci s izbornikom iznad dijela za unos podataka kliknite na ikonu  Unesi posebne znakove (koja je oblikom kvadrat sa znakom ñ).
  2. Kliknite na slovo koje želite unijeti.
 • Ako se znak koji želite unijeti, poput š kod Krešimir, ne nalazi na popisu međunarodnih znakova ili vašoj tipkovnici, možete ga pronaći u Mapi znakova (Windows) ili Paleti znakova (Mac OS) vašeg računala i kopirati ga u odgovarajuće polje za indeksaciju. 

Kako indeksirati imena

 • Ako se za pisanje imena u zapisu koristio dijakritički znak ili znak za prijeglas (poput znakova koji se koriste u pisanju slova ä, š ili ž), pobrinite se da uključite taj znak kada indeksirate ime. 
 • Budite svjesni da imena u listi za pretraživanje možda neće biti poredana prema uobičajenom redoslijedu abecede za hrvatski, latinski ili engleski jezik. Stoga se ime »Michäel« neće nalaziti u listi za pretraživanje iza »Michael«

Pomoć sa zapisima na latinskom

 • Zapisi Delnickog dekanata u Hrvatskoj pisani su i hrvatskim i latinskim jezikom, što ce zahtijevati pažljivo citanje za pronalazak ispravnih podataka za svako polje.
 • Neke zapise ce biti teže citati. Indeksirajte ono polje za koje je informacija vidljiva.
 • Kliknite ovdje za pomoc oko išcitavanja obrazaca na latinskom.  Uz ovu pomoc, trebali biste moci indeksirati zapise na latinskom, ali ukoliko vam to ne pode za rukom, jednostavno vratite tu seriju.

 Zabrana pristupa

 • Za ovu zbirku nema zabrana. Dovršeni indeks i poveznice na snimke u digitalnom obliku bit će dostupni na internetu široj javnosti kada zbirka bude objavljena.

Kako pomoci na ovom projektu

 • Ukoliko još to niste ucinili, registrirajte se kao volonter za indeksaciju. Da biste se registrirali, preuzeli i instalirali program za indeksaciju, kliknite ovdje za pocetnu stranicu indeksacije. Kliknite na Započni i slijedite upute na stranici. 
 • Nakon registracije, kliknite na poveznicu Započni indeksaciju  na početnoj stranici indeksacije, i prijavite se u program za indeksaciju s vašim korisničkim imenom i lozinkom. Zatim kliknite na gumb Preuzmi seriju… i odaberite ime ovog projekta s popisa. Da bi ime projekta bilo prikazano na popisu, trebat ćete odabrati Prikaži sve projekte pri vrhu prozora Preuzmi seriju.